Yeni trendlerden olan “stoksuz e ticaret (dropshipping)” nedir? Nasıl yapılmalıdır?

Stoksuz e ticaret ya da diğer adıyla “Dropshipping”, küçük ve orta ölçekli e-ticaret firmaları ya da girişimciler tarafından oldukça sık kullanılan yöntemlerden biridir.

E-ticaret giderek önemi artan bir kavram haline geldi. Bu durumu da pandemi sürecinde çok daha iyi kavrar olduk. Birçok sektör durma noktasına gelirken her türlü alışveriş internet üzerinden sağlanır oldu. Kaldı ki durum sadece pandemiden kaynaklı değil. Kimi zaman daha uygun fiyata ürün bulunabildiği, kimi zaman daha zahmetsiz olduğu için tercih ediliyor online alışveriş. Sektör hızla yükselişe geçince birçok kişi e-ticaret işine başlamak için araştırmaya koyulur oldu. E-ticaretin bir çeşidi olan dropshipping kavramı hakkında merak edilenleri sizin için derledik.

Adından da anlaşılacağı gibi Dropshipping, firmaların stok tutmadan, internet üzerinden ürün satabilmelerini sağlayan bir yöntem. Bu sistemde, firmalar bir ya da daha fazla tedarikçi ile anlaşarak, stok tutmadan, tedarikçilerin ellerinde bulunan ürünler satılır. Başka bir deyişle e-ticaret firmalar herhangi bir depo ve stok sistemi kurmaz, tedarikçinin elindeki sistemi, kendi sitesine entegre eder.

Stoksuz e ticaretin, bazı avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Bu nedenle de kendi işinizde bu sistemden yararlanmayı planlıyorsanız bu avantaj ve dezavantajlara göz atmanız ve üzerinde araştırma yapmanız gerekmektedir.

Dropshipping Nasıl Yapılır?

Dropshipping temel olarak bir tedarikçi ile anlaşmanıza dayanıyor. Sonrasında bir e-ticaret sitesi kurarak satışlarınıza hemen başlayabiliyorsunuz. Sistem ise yaptığınız satıştan tedarikçiye anlaştığınız parayı vermeye ve kalan parayı da kasanıza koymanız şeklinde işliyor. Siz ürünü görmezsiniz, paketleme, kargolama işlemlerini tedarikçi üstlenir. Müşteriye alışverişin faturasını da gönderir.

Dropshipping Ürünü Nasıl Bulunur?

Dropshippinge başlamanın ilk adımında ürün bulmak yer alıyor. Bildiğiniz üzere bir ürünü pazarlamadan önce sektöre, pazara ve ürünün potansiyeline bakmamız lazım. Sektör analizi yapmak ve sonrasında satılacak ürünün Google’da ne kadar aratıldığına ya da pazaryerinde ne kadar satıldığına mutlaka dikkat etmek gerekiyor.

Ürün size çok güzel gelebilir ancak istatistik açısından yanlış bir seçim yaptıysanız başarısız bir e-ticaret serüveni yaşayabilirsiniz. Bunu yaşamamak için Google’dan ve pazaryerlerinden derin bir araştırma yapmalısınız. Doğru ürünü bulduktan sonra tedarikçiyle anlaşmalı ve internet sitenizi kurmak için kolları sıvamanız gerekiyor.

Avantajları

Dezavantajları

 

Exit mobile version