Yeni Varyant Alarmı DSÖ Açıkladı: Omicron Çok Hızlı Yayılıyor

Uzun zamandır tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsü mutasyona uğramaya devam ediyor. İlk olarak Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve her geçen gün etkinliğini arttıran koronavirüs hala dünyanın bir numaralı gündemi. Virüsün geçirdiği mutasyonlar, virüsün insana etkisini kayda değer bir şekilde etkiliyor. Ortaya çıktığı günden itibaren sayısız araştırma yapılan virüs ile ilgili son olarak endişe verici bir mutasyon keşfedildi.

77 Ülkede Omicron Vakası Tespit Edildi

Geçtiğimiz günlerde Güney Afrika’da ortaya çıkan ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından “endişe verici varyant” olarak sınıflandırılan ve bilim dünyayı hayrete düşüren dayanıklılığı ve bulaşma hızı ile Omicron adını alan virüs bilim dünyasında endişe yaratmaya devam ediyor. Ortaya çıkan yeni varyantla ilgili açıklamalarda bulunan Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “77 ülke şu anda Omicron vakaları bildirdi ve gerçek şu ki Omicron henüz tespit edilmemiş olsa bile muhtemelen çoğu ülkede bulunuyor. Omicron, daha önce hiçbir mutasyonda görmediğimiz bir oranda yayılıyor” ifadelerini kullandı.

Omicron Hazırlıksız Sağlık Hizmetlerini Zora Sokabilir

Yeni varyantın daha fazla ciddiye alınması gerektiğini vurgulayan Direktör Ghebreyesus,”Omicron daha az ciddi hastalığa neden olsa bile çok sayıda vaka, hazırlıksız sağlık sistemlerini bir kez daha zor duruma sokabilir” dedi

Ülkelerde Covid-19 aşılama oranlarında hala büyük bir eşitsizlik olduğunu belirten Ghebreyesus, “41 ülke hala nüfuslarının yüzde 10’unu aşılamayı başaramadı, 98 ülke yüzde 40’a ulaşmadı. Aynı ülkedeki nüfus grupları arasında da önemli eşitsizlikler görüyoruz. Eğer eşitsizliği sonlandırırsak Covid-19 salgınını sonlandırırız. Eğer eşitsizliğin devam etmesine izin verirsek salgının devam etmesine izin vermiş oluruz” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version