Yeni Virüs Korkuttu, Monkey B Virüsü Bulaşıcı Mı?

Dünya yine Çin’de ortaya çıkan bir virüs ile çalkalanıyor. Pekinde yaşayan 53 yaşındaki veterinerin “Monkey B” virüsü yüzünden hayatını kaybetmesi akıllara yeni bir virüs daha mı yayılıyor sorusunu getirdi.

Tanımı 1832’de yapılan Monkey B virüsü en son 2019 yılında ortaya çıkmış 2020 yılı itibariyle 21 kişi virüsten dolayı hayatını kaybetmişti. Toplam 50 kişide de virüs tespit edilmişti.

İnsanlara Maymunlar tarafından bulaştığı düşünülen Monkey B virüsü tedavi edilmediği zaman insanlarda ciddi bir nörolojik işlev bozukluğuna, beyin iltihabına hatta ölüme yol açabiliyor. ,

B virüsü kanda bulunmayan bir virüs olması itibariyle HSV-1’e çok benzer ve bu nedenle bu nörotropik bir virüs türüdür. Erken tanı ve sonraki tedavi aşamaları insanların hayatta kalması için çok önemli. Virüsün tedavi edilmediği durumlarda vaka ölüm oranı % 80’dir.

Monkey B virüsü maymunlarla, makaklarla, özellikle de virüs testi pozitif olan hayvanlarda bulaşabilmekte.

Bu hayvanlara temas ederken, kişisel koruyucu ekipman şarttır. Isırmalar, çizikler ve göz dahil mukoz membranlara maruz kalmalar derhal temizlenmelidir.

Hastalığın Belirtileri Nelerdir?

Pekinde hayatını kaybeden 53 yaşındaki erkek veterinerin hastalığın başında bulantı kusma gibi semptomlar gösterdiği bildirildi. Ardından 1 ay gibi bir süre sonrasında ateş ve nörolojik semptomplar göstermeye başladığı bildirildi.

Tanı ve Tedavi Yöntemi

Potansiyel enfeksiyon durumunda hem insandan hem de mümkünse virüs bulaştırdığı düşünülen hayvandan, alınan örnekler B virüsü tanı testi için gönderilmelidir.

Bazı hastalarda denene Asiklovir, hastalığın ilerlemesini engellemiştir.

ANcak B virüsüne karşı tamamen kalıcı bir tedavi yöntemi değidir. Kalıcı nörolojik bozukluğu önlemek için hızlı tedavi esastır.

Exit mobile version