Yeni yasayla 27 elektrikli otomobilin Türkiye’de satışı yapılamayacak

Ticaret Bakanlığı tarafından alınan yeni bir karar, elektrikli araç ithalatıyla ilgili Türkiye’de birçok marka ve model için kapıları şimdilik kapattı. Eğer yasal değişiklikler yapılmazsa, Türkiye’de tam 27 farklı otomobil modelinin satışı yasaklanacak. Bu yasaklanan modeller için şirketler, yeni ithalat koşullarına uyum sağlamak amacıyla gerekli adımları atmaya çalışıyorlar.

2022 yılına göre Türkiye’de kayıtlı elektrikli otomobillerin sayısı yaklaşık olarak 5,5 kat artarak 80,043 adede ulaştı. Bu sayılarla birlikte, 2022’de her bin otomobilden biri elektrikliyken, sonraki yıl bu oran her bin otomobilden beşi elektrikli olarak kaydedildi.

Listede yok yok

2024 yılında Türkiye’de çeşitli çekici elektrikli otomobil modellerinin satışa sunulacağı duyurulmuştu. Bu modeller arasında Alfa Romeo Milano, Audi Q4 e-Tron, Audi Q6 e-Tron, BMW iX2, BMW i5 Touring, BYD Seal, BYD Han, BYD Dolphin, Citroen e-C3, Cupra Born, MINI Countryman EV, MG Cyberster, Neta U, Neta GT, Neta AYA, Opel B-SUV EV, Opel C-SUV EV, Peugeot e-208, Peugeot e-3008, Porsche Macan EV, Cupra Tavascan, Ford Explorer, Ford Puma EV, Fiat 600, Hyundai Kona EV, Kia EV9, Kia EV3, Leapmotor C10, Lexus RZ, Mercedes EQA, Mercedes EQB (FL), Porsche yeni Taycan, Skywell EA3, Skywell EA5, Skywell yeni ET5, Skoda Enyaq, Toyota bZ4X, Volkswagen ID.3, Volkswagen ID.4, Volkswagen ID.5, Volkswagen ID.7, Mercedes G Serisi EV ve Volvo EX30 modelleri yer alıyor.

Ancak, 29 Aralık’ta yürürlüğe giren “Bazı Elektrikli Araçların İthalatına İlişkin Tebliğ” ile bazı araçlar için Türkiye’de ithalat kapısı kapanmış durumda. Eğer yasal bir değişiklik yapılmazsa, bu elektrikli otomobil modellerinin Türkiye’de resmi olarak satışı mümkün olmayacak.

Volvo: “Gereğini yapacağız”

Volvo, örneğin, bu yasağa takılan markalardan biri. Firmanın açıklamasında, “Yeni ithalat koşullarının izin verdiği noktada ve zamanda, Volvo EX30 modelimizi Türkiye’de satışa sunabilmek için gereken adımları atacağız” denildi.

 

Exit mobile version