Ekonomi

Yeni yıl gelmeden depoları doldurun… Benzin ve motorine dev ÖTV zammı yolda!

Sektör kaynaklarına dayanarak Duvar’ın aktardığı bilgilere göre, 3 Ocak 2024 Çarşamba günü, motorin ve benzine litre başına 3 lira ÖTV zammı uygulanacak. Bu gelişme, akaryakıt fiyatlarındaki artış eğiliminin devam edeceğine işaret ediyor. Güncel akaryakıt fiyatları, vergi zamlarıyla birlikte belirlenmeye devam edecek.

Döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar ile vergi artışları, akaryakıt fiyatlarını olumsuz etkilemeye devam ediyor. 2024 yılına yaklaşırken, akaryakıt fiyatlarına yönelik yeni bir Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammı haberi geldi. 20 Aralık’tan itibaren geçerli olmak üzere benzine 1 lira 49 kuruş, 22 Aralık’tan itibaren geçerli olmak üzere motorine de 1 lira 61 kuruş zam yapıldı.

30 Aralık güncel akaryakıt fiyatları

İzmir

  • Benzin fiyatı: 35,36 TL
  • Motorin fiyatı: 38,02 TL

İstanbul

  • Benzin: 34,45 TL
  • Motorin: 37.15 TL

Ankara

  • Benzin fiyatı: 35,17 TL
  • Motorin fiyatı: 37,77 TL

LPG’nin litresi ise ortalama 18.65 liraya satılıyor.

Fiyatlar iller, ilçeler ve bayiler arasında farklılık gösteriyor.

Akaryakıt fiyatları nasıl hesaplanıyor?

Türkiye’de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor.

Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.