Gündem

Yeni yılda araba almak isteyenler için bütçe planlaması… Benzinli, hibrit ve elektrikli otomobiller için….

Yeni bir araç sahibi olmak isteyenler artan fiyatlar karşısında uzun süreli bir araştırma yapıyor. Otomobil sahibi olmak sadece satış bedelini ödemekle kalmıyor. 2024 yılı için yeni vergiler ve harç tutarları hesaplandı.

Motorlu Taşıtlar Vergisi, yakıt, sigorta ve kasko gibi giderlerde değerlendirilerek hangi arabayı almanız daha doğru olacak bulabilirsiniz. Uzun soluklu bir süreçte hangi motor türüne göre araç alınması gerektiğine karar vermek için giderlerin hesaplanması gerekiyor. Seçenekler arasından seçim yaparken en karlı alternatifi tercih etmek mümkün.

Otomobil Sahiplerinin Bir Yıllık Maliyetleri

Geçtiğimiz yıl en çok satış yapan otomobil markası Fiat oldu. Türkiye’de en çok tercih edilen araç ise Fiat Egea olarak listenin ilk sırasına yerleşti. Araç sahipleri için Egea’nın toplam maliyeti en az 59 bin TL oluyor. 2023 yılında piyasaya sürülen TOGG, dikkatleri üzerine çeken elektrikli modellerden biri oldu. T10X modeline sahip kullanıcılar sadece hızlı şarj istasyonlarını tercih ederse maliyeti 59 bin 402 TL oluyor.

Elektrikli araçların hızlı şarj istasyonları ve evden şarj edilmesi arasında ciddi bir maliyet farkı ortaya çıkıyor. Aynı zamanda hibrit modeller ise dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Yakıt konusunda ekonomik bir alternatif sunarak araç almayı düşünenlerin ilk tercihleri arasında hibrit otomobiller bulunuyor. Şehir içi kullanımlarda yakıt maliyetini düşürmenin en iyi yöntemlerinden biri hibrit motorlar oluyor. Yakıt konusunda tasarruf edilmesini sağlayan modeller olsa da yüksek motorlara sahip olmaları MTV ödemeleri konusunda dezavantaj sağlar.

Sadece Aracın Satın Alınması Değil Yakıt Fiyatları da Önemli

Otomobil sektörüne bakıldığı zaman alıcıların talepleri oldukça geniş kapsamlıdır. Sadece alış fiyatı değil, kullanım süresinde yapılacak harcamalar da hesaplamalara dahil ediliyor. Marka ve model fark etmeksizin araçlar için; kasko, sigorta, yakıt ve MTV ödemeleri mevcut. Araç motorlarına göre değişiklik gösteren maliyetler olduğu için ayrı şekillerde değerlendirme yapılması gerekiyor. En çok satılan Fiat Egea toplam 59.259 TL, Renault Clio 54.155 TL, TOGG T10X 59.401-44.796 TL, Toyota Corolla Hybrid ise 57.006 TL ile toplam maliyetlere sahip.