Ekonomi

Yeni yılın ilk haftasına kötü başlangıç: Döviz kurları tekrar yükselişe geçti!

2021 yılının kasım ayı itibari ile yükselişe geçmeye başlayan döviz kuru fiyatlarının düşürülmesine dair Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının bilinçli müdahaleleri aracılığı döviz kuru seviyeleri, arzu edilen düşük seviyelere çekilmeye çalışılmıştı. Merkez Bankasının döviz kurlarına 5 kere müdahale yapmış olmasına rağmen istenilen normal seviyelere düşüşü gerçekleştirilemeyen döviz fiyatları ile ilgili olarak aralık ayı içerisinde kabine toplantısı gerçekleştirilmişti.

2021 yılı aralık ayı içerisinde gerçekleştirilen kabine toplantısı sonrasında döviz kurları ile ilgili alınan kararları açıklamak üzere kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, TL’nin giderek değer kaybetmesini önlemek amacı ile TL özendirici açıklamalarda bulunmuş ve kabine toplantısında Kur Korumalı TL Vadeli Mevduatlar kararının alındığını vatandaş ile paylaşmıştı. Bu karar neticesinde kısa bir süre içerisinde ani düşüş yaşamaya başlayan döviz kurları, birçok kişinin Türkiye ekonomisi konusunda umutlanmasını sağlamıştı. Ancak 2022 yılının ilk haftasının ilk gününde döviz kurlarında yaşanan gelişmeler, birçok vatandaşın tekrar endişeye kapılmasına sebep oldu.

Dolar 13 TL Seviyesini Geçti!

Döviz kurlarının hızla yükseldiği süre içerisinde, tarihi rekor kırarak 18 TL seviyelerine yükselen dolar kuru, kabine toplantısı neticesinde alınan kararlardan sonra önce 12 TL seviyesine sonra da 11 TL seviyesine kadar gerilemeyi başarmıştı. Dolar kurunda yaşanan bu ani düşüş, birçok vatandaşın rahat bir nefes almasını sağlamış ve yeni dönemde konu ile ilgili umutlanmaya başlamalarına aracı olmuştu. Ancak vatandaşları hayal kırıklığına uğratan ilk haber, 2022 yılının ilk pazartesi günü ortaya çıktı. Dolar bugüne 13,98 TL seviyesi ile başladı.

12,85 TL ile Kapanış Yapmıştı!

Vatandaşlar bir süredir döviz kurunu yakından takip ediyor ve döviz fiyatlarında ki dalgalanmaları, fiyatları bir önce ki günün kapanış fiyatları ile sürekli olarak karşılaştırıyor. Yeni hafta itibari ile vatandaşların döviz kuru fiyatı karşılaştırmasına bir veri daha eklendi. Cuma gününü 12,85 TL’den kapatan dolar kuru, yeni haftaya 13 TL seviyesini geçerek başladı.

Euro Kuru Fiyatları da Yükselişte!

2021 yılının son ayında yükselişe geçen bir diğer döviz kuru da euro oldu. 20 TL seviyesini geçen euro kuru, kabine toplantısında alınan kararlardan sonra 13 TL seviyelerine kadar gerilemeyi başardı. 2022 yılının ilk iş günü itibari ile tekrar yükselişe geçen euro kuru, yeni güne 15,65 TL seviyesi ile başladı.