Yeni Zelanda Başbakanı 2019’da 2 camiye düzenlenen terör saldırısının yıldönümünde konuştu: 51 şehidimizi minnetle anacağız

15 Mart 2019 tarihinde, Yeni Zelenda’nın Christchurch kentinde bulunan Nur ve Linwood camilerine Cuma namazı sırasında Avustralyalı terörist Brenton Tarrant bir silahlı terör saldırısı düzenlemişti. Söz konusu terör saldırısında aralarında Türk vatandaşı olan Zekeriya Tuyan ile birlikte 51 kişi hayatını kaybetmiş ve aralarında Temel Ataçoğlu ve Mustafa Boztaş’ın da olduğu 49 kişi ise yaralanmıştı. Söz konusu terör saldırısının yıldönümünde Yeni Zelanda Başbakanlığı, resmi internet sitesinden “15 Mart’taki terör saldırısı sonucu hayatını kaybeden 51 şehidimizi her zaman hatırlayacak ve minnetle anacağız” ifadelerinin yer aldığı bir mesaj yayımlandı.

Yeni Zelanda Başbakanı Ardern Mesaj Yayımladı

Başbakanlığın resmi internet sayfasından söz konusu terör saldırısında hayatını kaybedenlerin anısına bir taziye ve bilgilendirme mesajı yayımlandı. Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern tarafından yayımlanan mesajda, söz konusu terör saldırısından 10 gün sonra Yeni Zelanda’nın daha güvenli ve daha kapsayıcı bir ülkesini sağlamak amacıyla Kraliyet Soruşturma Komisyonu’nun kurulduğu belirtildi. Ardern yayımladığı mesajda “(Şehitlerin) Anılarını onurlandırmanın çaresi, burada yaşayan herkese ülkemizi daha iyi bir yuva haline getirmek için yapılan çalışmalardır.” ifadeleri yer aldı.

İslamafobi ile Mücadele Açıklamaları

Ardern yaptığı yazılı açıklamada Yeni Zelanda’da Kraliyet Soruşturma Komisyonu’nun raporunda belirtilen tavsiyeler doğrultusunda, Etnik Topluluklar Bakanlığı kurulmasının, İnsan Hakları Komisyonu’nun kapsayıcı kapasitesinin artırılmasının, silah ruhsatı konusunda reform yapılmasının yanında, şiddet içeren aşırılıkla ve terörle mücadele alanlarında çalışmaların sürdüğünü dile getirdi. Ardern İslamafobi ile mücadelede üzerine düşeni yapması gerektiğini vurguladı ve “Bu yükü tek başlarına omuzlamalarına izin vermemeliyiz. Her Yeni Zelandalının oynayacak bir rolü vardır ve onları 15 Mart’ı takip eden günlerde daha önce verdikleri desteği vermeye devam etmeye çağırıyorum” ifadelerine yer verdi.

Exit mobile version