Gündem

Yeni Zelanda Başbakanı Ardern’i ölümle tehdit eden şahıs 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Geçtiğimiz haftalarda başta Avustralyalı turistler olmak üzere bazı ülkelerden gelenlere kapılarını pandemi sürecinden sonra ilk kez açan Yeni Zelenda’da, Başbakan Jacinda Ardern’i ölümle tehdit eden bir kişiye 1 yıl hapis cezası verildi. Yeni Zelanda’da Michael Cruickshank isimli bir kişinin, 2019 ve 2020 yıllarında hükümet yetkililerine “suçlu”, “köle tüccarları”, “devlet onaylı teröristler” ithamları ile 88 adet e-posta gönderdiği tespit edildi. Savcılık makamı, bu ithamların yer aldığı e-postalardan ziyade, Cruickshank’ın Ocak 2020 döneminde yazdığı 2 adet şiddet içerikli e-postayı dikkate aldığı belirtildi. Tehdit mesajları gönderen şahıs, 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Başbakan Ardern’i “Kafasını Uçurmakla” Tehdit Etti

The New Zealand Herald Gazetesi’nin verdiği habere göre Michael Cruickshank, 2019 ve 2020 yıllarında, Başbakan Jacinda Ardern’in de aralarında bulunduğu hükümet yetkililerine 88 adet e-posta gönderdi. Şahsın bu e-postalardan birinde Başbakan Ardern’i “kafasını uçurmak” ile tehdit ettiği ve bir diğer e-posta mesajında da “Sizi bu s… gezegeninden şahsi olarak sileceğim” ifadelerini kullandığı belirtildi. Ayrıca elde edilen bilgilere göre tehdit mesajları gönderen şahıs bu mesajların birer kopyasını da Sağlık Bakanı Andrew Little’a da gönderdi.

Mahkeme Savunmayı Yeterli Bulmadı

Hükümet yetkililerine şiddet ve tehdit içerikli mesajlar gönderen Michael Cruickshank’ın 1995 yılında bir kaza geçirmiş olduğu ve bu nedenle de sağlık yardımlarından ve desteklerden yararlandığı belirtildi. Ancak Cruickshank’ın bu desteklerden memnun olmadığı için yıllardır kuruma öfkeli olduğu ve öfkesinin de e-postalara yansıdığı mahkeme raporlarında yer aldı. Savcılık, Cruickshank’ın 1999 yılından 2008 yılına kadar “öfkeli ama tehditkar sayılmayan” e-postalar yazdığının da gözlemlendiğini belirtti.

Curickshank mahkemedeki savunmasında, e-postaları yazdığı sırada sarhoş olduğunu ve ne yazdığını hatırlamadığını söyledi ancak mahkeme bu savunmayı yeterli bulmadı. E-postalar gönderen Cruickshank, mahkeme tarafından 1 yıllık hapis cezasına çarptırıldı.