Yeşil Pasaport başvuru şartları nelerdir? Yeşil Pasaport gerekli belge ve evraklar nelerdir?

Çok sayıda vatandaş yeşil pasaport hakkında yeterli bilgiye sahip değil. Bu nedenle yeşil pasaport şartları nelerdir? ve yeşil pasaport alırken gerekli olan belge ve evraklar nelerdir? araştırmaları yapılıyor. Haberimizde yeşil pasaport ile ilgili bilinmesi gerekenleri okuyucularımız ile paylaştık.

Çok sayıda vatandaş yeşil pasaportun nasıl alındığını merak ediyor. Yeşil pasaport almak için bazı şartlara uyulması gerekir. egehaber.comYeşil pasaport alınmasında istenen koşulların neler olduğuna, talep edilen evraklara, yeşil pasaport almak için istenilen adımların nasıl yapılacağına ve yeşil pasaportun geçerlilik süresi hakkındaki bilgileri okuyucularımız için derledik. İşte yeşil pasaport hakkında bilinmesi gerekenler

Yeşil Pasaport Şartları Nelerdir?

Pasaport almak için şartların yerine getirilmesi gerekir. Aşağıda yeşil pasaport alacakların yapması gerekenler yer alır:

Yeşil pasaportu 18 yaşının altında almak isteyenlerin anne ve babasının muvafakat belgesini almaları gerekir.
Bunun dışında 18 yaşının altında olanlar öğrenciyse, öğrenci belgelerini göstererek 5 yıllık yeşil pasaport kullanma hakkını elde edebilir.

Reşit olanların anne ve babasının yeşil pasaport hakkından yararlanabilmeleri için ise 25 yaşını doldurmamış olması şartı aranır.

Bununla birlikte çocukların bir işte çalışmamış olması gerekir.

Yukarıda verilen şartların yerine getirilmesi durumunda yeşil pasaport çıkarmak isteyenler, yetkili birime giderek gerekli evrak ve belgeleri teslim ettikten sonra yeşil pasaportlarını alabilir.

Yeşil Pasaport Müracaatında İstenen Evraklar

Yeşil pasaport müracaatında istenen evraklar mevcuttur.egehaber.com Aşağıda yeşil pasaport çıkaracakların temin etmesi gereken evraklar detaylı bir şekilde listelenmektedir:

Yeşil pasaport alacak emekliler, emekli olma zamanlarını gösteren belgeyi temin etmelidir.

Bunun dışında çalışanların yeşil pasaport almaları için çalıştıkları kurumdan imza sirkülerini alması gerekir.
Bunun yanı sıra 18 yaşından küçük olanların yeşil pasaport çıkartmaları için anne ve babasının muvakatname belgesini alması gerekir.

Aynı zamanda çalıştıkları yerden ayrılanların işten çıkma tarihlerini ve daha önceden ne kadar sürede işyerinde çalıştığını gösteren belgeyi işyerlerinden almaları gerekir.

Ayrıca nüfus cüzdanı ve 1 adet biyometrik resmin başvuru esnasında teslim edilmesi gerekir.

Yukarıda verilen belge ve evrakların eksiksiz bir şekilde toplanmasından sonra Nüfus Müdürlüklerine gidilerek yeşil pasaport çıkarma işlemleri yapılabilir.

Yeşil Pasaport İçin Ne Kadar Ücret Ödenir?

Pasaport çıkarmak için ücret talep edilir. Yeşil pasaport çıkaracaklar, güncel olarak 133 TL’yi ödemelidir. Belirlenen miktarın ödenmesi bütün bankaların şubelerinden veya ATM’lerinden yapılabilir. Defter bedelinin ödenmesinden sonra muhakkak ödendiğine dair dekontun alınması gerekir. Dekont alındıktan sonra T.C. kimlik belgesi ve diğer evraklarla beraber yetkili birime gidilerek yeşil pasaport çıkarma işlemleri halledilebilir. Yeşil pasaportu çıkaracakların başvuru esnasında istenen bütün belgeleri teslim etmesi gerekir.

Yeşil Pasaport İçin Başvuru Süreci

Yeşil pasaport için başvuru sürecinin hızlı sonuçlanmasını isteyenler, talep edilen evrakları ve belgeleri eksiksiz bir şekilde toplayarak ve yeşil pasaport defter bedelini ödeyip dekontunu alarak Nüfus Müdürlüklerine hemen gitmeleri gerekir. İstenilen evraklar ve dekont teslim edildikten sonra başvuru işlemlerinden hemen sonra 10 gün içerisinde başvuruda bulunanların oturdukları yere PTT şubesi ile yeşil pasaportlar ulaştırılır. Yeşil pasaportların alınması için başvurudan önce internet üzerinden randevu işleminin gerçekleşmesi sağlanmalıdır. Randevusuz bir şekilde Nüfus Müdürlüklerine gidildiği zaman yeşil pasaport çıkarma işlemleri yapılamaz. Bu yüzden herkes ilk olarak online bir şekilde randevu işlemlerini tamamlamalıdır.

Yeşil Pasaportun Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

Pasaportun geçerlilik süreleri pasaportların ne amaçla alındıklarına göre farklılık gösterir. Fakat genel olarak yeşil pasaportların kullanım süreleri 6 ay ile 5 yıl arasında gerçekleşir. Bu sürenin geçirilmesinden sonra vatandaşların yeşil pasaportlarını yenilemeleri gerekir. Yenilenmeyen yeşil pasaportlar hiçbir şekilde yurtdışı seyahatlerinde kullanılamaz. Bu yüzden 5 yılı dolduranlar Nüfus Müdürlüklerine giderek pasaport yenileme işlemlerini yapabilir.

Yeşil Pasaportun Ayrıcalığı Nedir?

Yeşil pasaportun sağladığı birçok avantajlar vardır. Aşağıda yeşil pasaport çıkaracakların elde edecekleri avantajlarla ilgili ayrıntılar sırasıyla anlatılmaktadır:

Yeşil pasaport çıkaracaklar, vizesiz bir şekilde bütün ülkelere giriş sağlayabilir.

Bunun dışında yeşil pasaport başvurusunda bulunanlar, başvuru esnasında pasaport harcını ödemek zorunda değildir. Sadece 133 TL değerinde defter parasını ödeyerek yeşil pasaportlarını alabilir.

Bunun haricinde yeşil pasaportu bulunan memurlar, emekli olmaları durumunda veya işten ayrılmak istedikleri zamanda yeşil pasaport imkânlarından her koşulda yararlanmaya devam eder.

Aynı zamanda devlet memurlarının çocukları da 25 yaşına kadar anne ve babasının yeşil pasaportlarının avantajlarını kullanma şansına sahip olur.

Yukarıda verilen avantajlardan yararlanmak isteyenler, talep edilen şartları sağladıktan sonra gerekli evraklarla ve pasaport defter bedelini ödediklerine dair dekontla birlikte Nüfus Müdürlüklerine giderek yeşil pasaport almak için başvuru işlemlerini gerçekleştirebilir.

Yeşil Pasaport Kaç Günde Alınır?

Yeşil pasaportun gelme süresi uygulanması gereken başvuru aşamalarından sonra gerçekleşir. Yeşil pasaport çıkarmak isteyenler, ilk önce şartları sağlayarak kurum tarafından talep edilen evrak ve belgeleri toplamalıdır. Bütün evraklar toplandıktan sonra internet üzerinden yeşil pasaport çıkarılması için randevu alınmalıdır. Randevusuz bir şekilde işlemler kabul edilemez. Daha sonra istenilen bankanın şubesine veya ATM’lerine giderek pasaport harç ücreti ve defter bedeli yatırılmalıdır. Yatırılan para için muhakkak makbuzun alınması gerekir.

Makbuz alındıktan sonra oturulan yerde bulunan Nüfus Müdürlüklerine T.C. kimlik belgesi ile beraber gidilerek başvuru işlemleri yapılmalıdır. Başvuru işlemleri sırasında evrakların hepsinin teslim edilmesi sonucunda yeşil pasaport çıkarma talebi tamamlanmış olur. Başvurudan hemen sonra 10 gün içerisinde müracaatta bulunanların evlerine PTT kargo ile yeşil pasaportlar gelir. En fazla yeşil pasaportların evlere teslim edilme süresi 10 gündür. Bu sayede yeşil pasaportlar çabuk bir şekilde PTT kargonun hızlı kargo hizmeti kullanılarak alıcılara ulaştırılır. Yeşil pasaportu alanlar, seyahat etme imkânını elde etmiş olur.

Kaynak: egehaber.com

Exit mobile version