Yıl bitmeden herkesin e-Devlet üzerinden bunu yapması gerekiyor: Yapmayan onay vermiş sayılacak!

Vatandaşların cep telefonlarına çoğu zaman şirketler tarafında, promosyon, kampanya, indirim, hediye içerikli mesajlar gönderiliyor. Birçok kişinin şikayet ettiği bu mesajlar ile ilgili olarak ise devlet harekete geçti. Bu kapsamda oluşturulan İYS sistemi ile vatandaşlar şirketlerin göndereceği mesajları önceden engelleyebiliyorlar. 2021 yılı bitmeden mesajları engellemek isteyenler gerekli işlemleri e-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirebilirler.

Vatandaşların telefonlarına gelen ticari mesajların kontrolü için İYS sistemi uygulamaya konuldu. Kendisine mesaj gelmesini istemeyen telefon kullanıcıları, ret işleminde bulunabiliyorlar.

e-Devlet üzerinde yer alan İYS sistemi ile ilgili şu ifadeler kullanıldı:

Bu hizmeti kullanarak, iletişim adreslerinizi düzenleyebilir, iletişim adreslerinize ait tüm ticari elektronik ileti onaylarınızı görüntüleyebilir ve düzenleyebilirsiniz. Ayrıca yeni ileti onayı veya reddi de verebilirsiniz.

Ticari elektronik ileti nedir?

Hizmet sağlayıcıların, mal ve hizmetlerini pazarlamak, işletmesini tanıtmak ya da kutlama ve temenni gibi içeriklerle tanınırlığını artırmak amacıyla alıcıların elektronik iletişim adreslerine promosyon, kampanya, indirim, hediye içerikli gönderdiği iletilerdir. Bu iletilerin gönderilebilmesi için alıcıların onayı gerekir. Ancak, alınan veya dolaylı yoldan kullandırılan bir hizmete ilişkin yapılan teslimat, borç, fatura içerikli iletilerin gönderiminde onay aranmaz.

e-Devlet üzerinden nasıl işlem yapılır?

Vatandaşlar e-Devlet sistemine T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile giriş yaptıktan sonra, arama kutucuğuna İYS yazarak sorgulama yapabilirler. Çıkan sayfadan Ticaret Bakanlığı/Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi bağlantısına tıklayarak, onaylar yönetilebilir.

Exit mobile version