Yılın ilk meteor yağmuru yarın: Quadrantid’ler geliyor!

4 Ocak 2024’te zirveye ulaşacak olan Quadrantid meteor yağmuru, Türkiye’den de izlenebilecek. Saatte 120 adete kadar “yıldız kayması” görülebilecek ve bu gök olayı 3 gece boyunca devam edecek.

Kuzey Yarımküre’de izlenecek olan meteor yağmuru, kuzeydoğudan akacak ve 23.00’ten sabaha kadar gözlemlenebilecek. Quadrantid’te saatte ortalama 110 ila 120 meteor atmosferden geçiyor ve bu da onu her yıl gökyüzünü süsleyen en yoğun meteor yağmurlarından biri yapıyor.

Quadrantid’in zirvesi sadece altı saat sürüyor ve bir sonraki gözlem için 12 ay beklemek gerekiyor. En iyi görüntüleme için Kuzey Yarımküre’de Büyük Kepçe’nin hemen altında, Boötes ve Draco takımyıldızları arasında yer alan parlak noktaya (göktaşlarının gökyüzünde ortaya çıktığı yer) bakmak gerekiyor.

Meteor yağmurları nasıl oluşur?

Dünya, Güneş Sistemi boyunca ilerlerken bir kaya parçasının geride bıraktığı enkazın içinden geçiyor. Bu kaya parçalarının çoğu kuyruklu yıldızlardır, ancak bazı meteor yağmurları asteroitler tarafından da oluşuyor.

Türkiye’den Quadrantid nasıl izlenir?

Halk arasında yıldız kayması olarak da bilinen meteor yağmurlarını izlemek için teleskop veya başka bir gözlem aracına ihtiyaç duyulmaz. Quadrantid meteor yağmuru, havanın açık olduğu bölgelerde Türkiye’den de izlenebilecek.

En iyi görüntüleme için:

 

Exit mobile version