YKS sonuçları ne zaman açıklanacak? Tercih dönemi hangi tarihte? Hangi mesleği seçmeliyim?

YKS 2021 Haziran ayı içinde iki oturum halinde uygulandı. Sınav stresini üzerinden atan birçok şimdi de sınav sonuçlarının açıklanacağını ve tercih döneminin başlayacağı tarihi merak ediyor. Bir yandan da hangi mesleği seçmeliyim sorusu en çok aranan konular arasında yerini alıyor.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 26 Haziran 2021’de TYT, 27 Haziran 2021 tarihinde ise AYT ve YDT sınavları üniversite adaylarına uygulandı. Söz konusu sınavın sonuçları ÖSYM sınav takvimine göre 4 Ağustos 2021 tarihinde adaylara duyurulacak. YKS 2021 sonuçlarının açıklanmasının ardından ise üniversite tercihleri için yoğun maraton başlayacak. Ancak henüz ÖSYM tarafından 2021 üniversite tercihleriyle ilgili resmi tarih ve bilgilendirme yapılmadı.

“Garanti” görülen meslekler mi hayaller mi?

Çok sayıda üniversite adayı bir yandan sınav sonuçlarını dört gözle beklerken bir yandan da bütün hayatlarını etkileyecek olan meslek seçimini yapacak olmanın stresi ile boğuşuyor. Bu dönemde gelecek kaygısı ve hayaller sıklıkla çatışabiliyor.

Bir yandan bu seçime ailelerin de büyük etkisi olabiliyor. Mezun olduktan sonra kalan hayatının büyük bir kısmını mesleği ile baş başa geçirecek olan kişi belki de hayatının en kritik kararlarından birini alıyor. Sevdiği ve hayalindeki işi yapmak bir kenarda öte yandan geçimini sağlayacak daha garanti görülen para kazandıracağı düşünülen meslekler bir tarafta.

Çalışanların sadece %7’si işini seviyor

Çalışan bağlılığını geliştirme hizmeti veren Engage&Grow’un kurucusu ve üst yöneticisi (CEO) Richard Maloney, “Türkiye’de çalışanların sadece yüzde 7’si işini seviyor, iş yerine bağlı çalışanların oranı sadece yüzde 7. Diğer ülkelerde de bu oranlar farklı değil. Dünyada ortalama çalışan bağlılığı yüzde 13 olarak ölçülüyor. Aynı oran Fransa, Çekya ve Hollanda’da yüzde 9, Macaristan’da yüzde 11, Finlandiya ve Belçika ile Bulgaristan’da yüzde 12 seviyesinde bulunuyor. Çalışan bağlılığının görece yüksek olduğu Portekiz (yüzde 19), İspanya (yüzde 18) ve İngiltere’de (yüzde 17) bile oran yüzde 20’yi aşmıyor.”” dedi.

“Garanti” ya da “geleceğin mesleği” diye bir tanımlama yapmak yanlış “geleceğin bireyi” kavramından söz etmek gerekiyor. Bunun içinde kişi başarıyı yakalamak istiyorsa ilk olarak sevdiği alanda ilerlemeyi tercih etmek en doğru seçim olacaktır. Yapılan araştırmalarda da görülüyor ki, birçok kişi sevmediği işi yaparak hem verimli olamıyor hem de stres, kaygı bozukluğu yaşıyor.

Exit mobile version