Yoğun Bakımlar Alarm Veriyor! Sinovac Yeterli Değil Mi?

Türk Yoğun Bakım Derneği, 11 Ağustos tarihinde Türkiye genelindeki 60 merkezde yatan 952 yoğun bakım hastasının verilerini açıkladı. Yapılan çalışma Sinovac aşısı hakkında çarpıcı bir iddia oratay çıktı. İşte sonuçlar…

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkıran ve Genel Sekreter Doç. Dr. Fethi Gül, Türkiye genelindeki 60 merkezde yatan 952 yoğun bakım hastasının verilerini paylaştı. Dernek Başkanı; “Çalışmaya dahil edilen hastaların yüzde 51,4’ünü aşısızlar, yüzde 39,4’ünün ise çift doz Sinovac ile aşılanıp zamanı geldiği halde üçüncü dozunu yaptırmayanlar oluşturuyor.” dedi.

Üçüncü Doz Aşının Etkisi Net Bir Şekilde Görüldü

Prof. Dr. Demirkıran; “Araştırma kapsamında 952 hastaya ulaştık, 921’inin sonuçları analiz edilerek değerlendirmeye aldık. Türk Yoğun Bakım Derneği’nin Türkiye çapındaki üyelerinin çalıştıkları yoğun bakımlardan gönderdikleri verilere göre; yoğun bakımlardaki aşısız hasta oranı yüzde 51.4, iki doz Sinovac aşısı yaptıranların oranı yüzde 39.4, üç doz Sinovac ile aşılananların oranı yüzde 1.9, iki doz Sinovac ve bir doz BioNTech ile aşılananlar yüzde 1.1, tek doz Sinovac yüzde 3.4, tek doz BioNTech ise yüzde 2.3 olarak belirlendi. İki doz BioNTech ile aşılananların oranı ise yüzde 0.5 olarak belirlendi. Araştırmada aşısız hastalar ve eksik aşılı olanları topladığımızda yüzde 80’i geçtiğini görüyoruz,” diyerek aşının önemini bir kez vurguladı.

“Aşı Etkinliği Üzerine Spekülasyon Yapılması Anlamsız”

Aşıların açıkça hastalığa karşı koruduğunu ortaya koyan Prof. Dr. Demirkıran, “Hangi aşıyı yaptırırsanız yaptırın, aşılar koruyor. Tabii ki, her ülkenin aşı programları revize edilebiliyor duruma göre. İki doz Sinovac aşısıyla yeterince korunduk ama farklı varyantların ortaya çıkması ve aşılamadaki koruyuculuk süresinin yani immünitenin yavaş yavaş düşmesi nedeniyle yeni bir aşılanmaya gereksinimimiz oldu. Bunu Sinovac’la da yapabilirdiniz, BioNTech’le de. Nitekim bizim sonuçlarımızda da üç doz aşılı olanların üçüncü dozu Sinovac ile olsa bile yoğun bakım yatışlarının çok düşük olduğunu görüyoruz. İki doz Sinovac üzerine bir doz BioNTech’de de böyle. Aşılanma programında aşı tipinden çok, eksik aşılamayı değerlendirmemiz gerekiyor. Dolayısıyla hangi aşıyı olursanız olun ama aşılarınızı tamamlayın” şeklinde konuştu.

“Tatil Dönüşü Yoğun Bakımlar Alarm Vermeye aşladı”

Doç. Dr. Gül, yoğun bakımların alarm vermeye başladığını söyleyerek şu uyarılarda bulundu: “Yoğun bakımlarda da bir alarm zili çalıyor şu anda. Okulların açılması ile beraber bu sayının artacağını öngörüyoruz. Ama aşılanma ne kadar çabuk ve yoğun olursa, hastaneye yatışlar ve yoğun bakım yatışlarının çok ciddi oranda düşeceğini tahmin ediyoruz.” (DHA)

Exit mobile version