YÖK Sıralaması: Araştırma üniversiteleri arasında ODTÜ 1., Ege Üniversitesi 10. sırada

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Araştırma Üniversiteleri Performans Sıralaması’nı açıkladı ve ODTÜ’nün birinci sırada yer aldığını duyurdu. Koç Üniversitesi ikinci, Sabancı Üniversitesi ise üçüncü sıradaydı. İTÜ, Bilkent ve Boğaziçi üniversiteleri bu üçünü takip etti.

Zirve ODTÜ’nün

YÖK, 23 araştırma üniversitesinin performansını belirlemek için 32 gösterge kullanarak “araştırma kapasitesi”, “araştırma kalitesi” ve “etkileşim ve işbirliği” alanlarında Araştırma Üniversiteleri Performans Sıralaması’nı gerçekleştirdi. Yıllık Değerlendirme Toplantısı’nda açıklanan sıralamada ODTÜ birinci sırada yer alırken, Koç Üniversitesi ikinci ve Sabancı Üniversitesi üçüncü oldu.

YÖK’ün Araştırma Üniversiteleri Destek Programı (ADEP) kapsamında devlet araştırma üniversitelerine sağlanan destekler, performanslarına göre belirleniyor. A1, A2 ve A3 olmak üzere 3 performans grubuna ayrılan üniversitelere sağlanan destekler performanslarına göre değişiyor.

ADEP kapsamında, 2023’te 20 devlet araştırma üniversitesine yapılan bütçe aktarımı 250 milyon TL olarak açıklandı. Bu bütçenin, çeşitli alanlarda gerçekleştirilen 351 projeye dağıtıldığı belirtildi. 2024 için ise 20 devlet araştırma üniversitesine yapılacak bütçe aktarımının 400 milyon TL olduğu açıklandı. ODTÜ, İTÜ ve Boğaziçi üniversiteleri 2024 yılında en yüksek bütçe aktarımına sahip olacak üniversiteler olarak belirlendi.

YÖK’ün yaptığı sıralama şöyle:

  1. ODTÜ
  2. Koç Üniversitesi
  3. Sabancı Üniversitesi
  4. İTÜ
  5. Bilkent Üniversitesi
  6. Boğaziçi Üniversitesi
  7. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  8. Hacettepe Üniversitesi
  9. Ankara Üniversitesi
  10. Ege Üniversitesi

 

 

Exit mobile version