Yüksek akaryakıt fiyatlarına ‘Beyaz Bayraklı İstasyon’ çözümü!

Akaryakıt sektöründe rekabeti artırmak için yaklaşık iki yıldır çalışma yürüten Rekabet Kurumu, 560 sayfalık Akaryakıt Sektör İncelemesi Raporu’nu tamamladı. Raporda dikkat çeken öneri ise “Beyaz Bayraklı Akaryakıt İstasyonları” oldu.

Beyaz bayraklı istasyonlar nedir?

Hiçbir marka ve dağıtım şirketine bağlı olmayan, tarafsız istasyonlar olarak da bilinen “beyaz bayraklı” istasyonlar, Avrupa’da yaygın olarak kullanılan bir model. Bu modelde istasyonlar, istedikleri dağıtım şirketlerinden ve rafinerilerden alım yapabiliyor.

Beyaz bayraklı istasyonlar neden önemli?

Rekabet Kurumu, beyaz bayraklı istasyonların piyasaya şu faydaları sağlayacağını öngörüyor:

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na görev çağrısı

Rekabet Kurumu, beyaz bayraklı istasyonların önünü açmak için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nu (EPDK) mevzuatta değişiklik yapmaya ve bir mobil uygulama hazırlamaya çağırdı. Mobil uygulama ile sürücülerin konumlarına göre en ucuz akaryakıtın hangi istasyonda satıldığını gösterilmesi isteniyor.

Avrupa’daki örnekler

Rekabet Kurumu, Avrupa’daki birçok ülkede beyaz bayraklı istasyonların yaygın olarak kullanıldığını ve fiyatlarda düşüş sağladığını belirledi. Örneğin, Yunanistan’da akaryakıt istasyonlarının yüzde 7’si, İtalya’da yüzde 23’ü, İspanya’da yüzde 42’si ve Fransa’da yüzde 70’i beyaz bayraklı istasyonlardan oluşuyor.

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version