Yüksek enflasyonla Türkiye çapında mücadele başlıyor! 35 ayrı alanda fiyat denetimi yapılacak!

Geçtiğimiz hafta KDV indiriminin duyurulmasının ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı toplamda 2800 kişilik Enflasyon Timi kurulduğunu açıklamıştı. Timin, temel tüketim ürünlerine yapacakları denetimlerle yüksek enflasyona karşı önlem alınmasına yardımcı olmaları bekleniyor.

Toptan satış, üretim ve perakende satışta kendi aralarında zam yapıp yapmadığını, KDV indirimlerini, stokçuluğu denetleyecek olan Enflasyon Timi, 1 ay, 1 hafta önceki e-faturaları sistemden çekerek ortalama alış fiyatlarını belirleyecek.

Denetimlerin Yüzde 40’ı İstanbul’da

Enflasyon timi 1400 vergi müfettişi, 1400’ü de gelir uzmanı olmak üzere 2800 kişiden oluşuyor. Yaklaşık 500 kişilik ekip ise denetimlerin yüzde 40’ının yapıldığı İstanbul’da görev alıyor.

Sabah’tan Hazal Ateş’in haberine göre enflasyon timleri, “gıda, otomotiv, elektrikli ev aletleri, inşaat ve yapı malzemeleri, tekstil” başta olmak üzere 35 faaliyet alanında denetim yürütüyor. Vergi müfettişleri, gelir uzmanlarından oluşan enflasyon timleri KDV fiyatlarındaki değişiklikleri yerinde incelerken, raflarla birlikte alım, satım fiyatları da karşılaştırılıyor.

Denetimler Nasıl Yapılıyor?

Denetimlerde üretici tarafında fazla stok olup olmadığı kontrol ediliyor. Gıda sektöründeki firmalardan depolama yapmayanlara, satışını yaptıkları ürünleri direk üreticiden alıp müşteriye teslim edip etmedikleri soruluyor. KDV’si yüzde 8’den 1’e düşürülen ürünlere yönelik düzenlenen satış faturalında bu düzenlemeye uyulup uyulmadığına bakılıyor. Bu ürünlerin KDV oranındaki değişiklik öncesi ve sonrası satış fiyatları belirleniyor.

Exit mobile version