Yüksek faizler borçlanmayı zorlaştırıyor! Geri ödemeler risk altında!

İhtiyaç kredisi ve kredi kartı faizlerindeki artış, “borcu borçla kapatma” yöntemini imkansız hale getiriyor. Yıllık faiz oranlarının yüzde 187’ye kadar ulaşması, vatandaşın borçlarını geri ödemesini zorlaştırıyor. 2.9 trilyon liralık hane halkı borcunun geri ödemesi risk altında.

Uzmanlar, artan maliyetlerin ve enflasyonun borçlanma ihtiyacını daha da artıracağını ve bu durumun hane halkı için büyük bir sorun oluşturacağını belirtiyor.

Kredi kartı faizlerinde yükselme bekleniyor

Seçim öncesi faiz artışı beklenirken, kredi kartı aylık faizlerinin yüzde 5’in üzerine çıkacağı tahmin ediliyor. Bu durum, kredi kartı borçlarını da olumsuz etkileyecek.

10 bin liraya 14 bin lira geri ödeme

15 Mart itibarıyla ihtiyaç kredileri 1.06 trilyon liraya, kredi kartı borçları ise 1.3 trilyon liraya ulaştı. Toplam hane halkı borcu 2.9 trilyon lirayı buldu. 10 bin TL’lik bir ihtiyaç kredisi için yıllık maliyet 14 bin 696 TL’ye kadar çıkıyor.

Döviz kurunu korumak için TL mevduata yönelme artıyor. Bazı bankalar KKM dönüşünde yüzde 75’e varan faiz teklif ediyor. 15 Mart itibarıyla KKM hacmi 2 trilyon 295 milyar liraya geriledi.

Geri ödemeler zora girecek

Uzmanlar, yüksek faizlerin ve artan maliyetlerin borçlanma ihtiyacını daha da artıracağını ve hane halkı borçlarının geri ödenmesinde büyük sorunlara yol açacağını belirtiyor.

 

 

 

Exit mobile version