Editörün SeçtikleriEkonomi

Yüksek Kiralardan Sıkılanlar Dikkat! Bazı İllerde Konut Fiyatları Düştü: İşte Düşüş Yaşanan İl Ve İlçeler

Son dönemde enflasyonun da etkisiyle yaşanan yüksek kira artışlarının ardından ev almak isteyen vatandaşa güzel haber geldi. Bazı il ve ilçelerde ev ve kira fiyatları düşmeye başladı. İşte ev fiyatlarında düşüş yaşanan il ve ilçeler…

Son dönemlerdeki ev ve kira artışlarındaki yükseliş birçok kişiyi isyan ettiriyor. Bazı il ve ilçelerde bu yükseliş yavaşlamış durumda. Başta İstanbul ve Antalya olmak üzere konut fiyatları ciddi düzeyde düşüşe geçti. Satılık ev ve kiralık fiyatları Türkiye genelinde Nisan ayında zirve yapmıştı. Bu yükseliş bu günlerde oldukça yavaşladı.

Kiralar Yüzde 4 İle 13 Arasında Düştü

İstanbul’un bazı ilçeleri ile Anadolu’da 7 kentte ise kiralar yüzde 4 ile 13 arasında düştü. Ağustos ayında düşüş yaşayan kentlerden biri de Antalya oldu. Antalya’da kiralarda yüzde 7, Burdur’da yüzde 4, Çorum’da yüzde 8, İzmir’de yüzde 4, Mardin’de yüzde 8, Sinop’ta yüzde 13, Yalova’da yüzde 7 düştü.

Kiralarda Temmuzda Yüzde 10 Azalma Görüldü

Emlakjet verilerine göre, İstanbul’da haziranda yüzde 6, temmuzda yüzde 8 artış gözlemlenirken, Beşiktaş ilçesinde ortalama kiralarda temmuzda yüzde 10 azalma görüldü.

Bahçelievler, Ataşehir, Çekmeköy’de son bir ayda kira fiyatlarında düşüşün yaşandığı diğer ilçeler oldu. Bu ilçelerde düşüşün, hem yüksek ortalama fiyatlardan dolayı doygunluğun oluşması hem de talebin bölgeler arasında kayması ve bazı bölgelerde azalması sonucu yaşandığı ifade ediliyor.

En Yüksek Düşüş Yüzde 13 İle Sinop’ta

Zingat.com Satış Direktörü Eser Karaismailoğlu, Türkiye genelinde fiyatlara baktıklarında en yüksek düşüşün yüzde 13 ile Sinop’ta gerçekleştiğini söyledi. “Eylül başına kadar büyük illerde aşağı yönlü fiyat hareketleri oluşabilir. Özellikle, yüksek bedeller üzerinden konutlarını kiralayan ev sahipleri kiracılarının ödeme ritminden şikâyetçi. Kiracıların ödeme düzenlerinin üç veya dördüncü aydan itibaren bozulduğunu ifade edenler günden güne artıyor. Örneğin, ağustos başından bu yana İstanbul Kadıköy’de yüzde 10 düzeyinde, İzmir Karşıyaka’da yüzde 5 seviyesinde, Ankara’nın Yenimahalle ve Etimesgut ilçelerinde yüzde 6 düşüş gözlemliyoruz. Fiyatların özellikle büyük illerimizde biraz daha normalleşeceğini öngörebiliriz” diye konuştu.