Gündem

Yüksek Seçim Kurulu’ndan Dikkat Çeken Seçim Açıklaması!

Yüksek Seçim Kurulu(YSK) seçimle ilgili kararı açıkladı. Geçtiğimiz ay TBMM genel kurulunda onaylanan AKP ve MHP milletvekillerinin imzaladığı ve Milletvekili Seçimi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi yasalaşmıştı. Yaşlaşan kanun teklifinden sonra Resmi gazetede yayınlanan yeni kararda seçim kurulu başkan ve üyeleri ve ilçe seçim kurulu başkanları kanun yürürlüğe girdikten sonra 3 ay içinde yapılacak olan değişikliklere göre yeniden seçilecekler. Resmi Gazete ‘de yayınlanan karar da seçim kurulu değişikliklerine dair tarih verildi. Verilen tarih doğrultusunda akıllara erken seçim ihtimali geldi.

Resmi Gazete ’de Yayınlandı

Resmi Gazete ‘de yayınlanan bilgiye göre il seçim kurulu başkan ve üyeleri ile ilçe seçim kurulu başkanları ve yurtdışı ilçe seçim kurulu başkanları ilgili yasa ve maddeleri doğrultusunda 6 Temmuz 2022 tarihine kadar yeniden belirlenmesine yüksek seçim kurulu tarafından oy birliği ile karar verildiği duyuruldu.

Yapılan Değişiklikler

Yüksek Seçim Kurulu’nun oy birliği ile aldığı karar doğrultusunda tüm illerde başkanlar ve üyeler değişecek. Kararda il seçim kurulu bir başkan, iki asıl üye ve iki yedek üye olarak beş kişiden oluşacak. Kurul başkanları ve üyeleri her iki yılda bir Ocak ayının sonunda isim çekme usulüne göre seçilecekler. İsim çekme de ilk çıkan isim başkan sonraki iki isim asıl üye son çıkan iki isim ise yedek üye olarak belirlenecek. Seçilecek olan üyelerde aranılan şartlar ise görev yaptıkları il merkezinde kınama gibi ağır cezalar almamaları, en az birinci sınıfa ayrılmış olmaları ya da birinci sınıfa ayrılma niteliklerini kaybetmemiş olmaları gerekmektedir. İlçeler için de aynı seçim usulü geçerlidir.

Başkan ve Üye Adayı Bulunmaması Durumunda

İsim çekmeye katılacak 5 hâkim bulunmaması halinde isim çekme işleminden sonra eksik kalan üyeler yerine en kıdemli hâkim olacaktır. Hiçbir katılım olmaması halinde başkan ve üyelerin belirlediği en kıdemli hâkimler göreve seçilecektir.