Yumurta fiyatlarıyla ilgili flaş gelişme: Artık sadece zenginler tüketebilecek!

İç piyasadaki maliyetler ve enflasyon ile alım gücü arasındaki ters orantı giderek artarken et, süt, yumurta gibi hayvansal gıdalar da zam üstüne zam yiyor. Her gün değişen fiyatlara ayak uydurmak zor… Özellikle yumurta fiyatları Mayıs ayında yüzde 10’luk zammın ardından yeni bir zamma daha hazırlanıyor. Sektör kaynakları, 30’lu yumurta fiyatının 100 lirayı bulabileceğini söylüyorlar.

Dünya Gazetesi’ne konuşan Tavşanlı YUM-BİR Başkanı Kemal Öztürk, Rekabet Kurulu’nun açtığı soruşturmayı değerlendirerek:

“Yumurta üreticilerinin zararı son zamanlarda 4 kat arttı. Sektörde fiyatlar üzerinde bir anlaşma yapılarak tüketiciye daha yüksek fiyatla satış yapılması söz konusu olamaz. Eğer böyle bir anlaşma varsa niye ürettiğimiz yumurtayı zarar etmeyi göze alarak maliyetlerin altında satıyoruz. Yem ve enerji maliyetlerinde geldiğimiz nokta ortada. Üreticiler sürekli kümes kapatıp, tavukları kesime gönderip küçülüyor. Üreticilerimizin arkasındayız. Yumurta üreticileri batıyor. İflaslar ve sektörden çıkan firma sayısı artıyor. Piyasada yumurta tavuğu kalmayacak ve vatandaş 30’lu koliyi 100 liraya alacak. Savunmamızı yapacağız.” dedi.

TARİH VEREREK DUYURDU

Kubatoğlu Yumurta Yönetim Kurulu Başkanı Naki Özkubat ise zam için tarih vererek şunları söyledi:

“Açılan soruşturmayı doğru bulmuyoruz, zor bir dönemden geçen üreticinin küstürülmemesi gerekiyor. Yumurta üretiminin Türkiye’deki ekonomik değeri çok düşük. Bu nedenle yumurtanın kartelleşme grubuna girme şansı yok. Çorum’da ve ülke genelinde kartelleşme olması söz konusu değil. Eğer kartelleşme aranıyorsa yabancılaşmış gruplarda aranmalı. Türkiye’nin yumurta sektöründeki firmaların yüzde 99’u yerli ve milli üretici. Şu an büyük zararlar ediyoruz ama hiç sesimiz çıkmıyor diye üreticilerin üzerine geliniyor. Çorum’da geçmişte 174 yumurta üreticisi varken şu anda sadece 24 tane kaldı. Üretici olarak, 3-5 ay veya yılbaşında yumurta üretiminin azalacağını ve yumurta fiyatının artacağını düşünüyorum.”

Görülen o ki kırmızı ve beyaz etten sonra yumurta da artık sadece yüksek gelirlilerin tüketebileceği bir noktaya erişecek.

Exit mobile version