Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

Yumurtanın tanesi 2,5 TL’ye çıktı: Sektör yetkilisinden yumurta fiyatlarıyla ilgili önemli açıklama geldi!

Gıda fiyatlarına peş peşe gelen zamlar vatandaşların üzerinde ciddi bir bütçe sıkıntısı yaratırken yumurta fiyatları için de sektör yetkilisinden yeni bir açıklama geldi. Üretici olarak zarar ettiklerini belirten Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, KDV indirimi öncesine yumurtalarda fiyat artışı için denetim yapılmasını desteklediğini söyledi.

AA muhabirine konuşan Afyon, piyasada yumurta fiyatlarıyla ilgili olumsuz bir algı oluşturulmaya çalışıldığını ve sektörün de bu algıya kurban gittiğini söyleyerek şunları aktardı:

“Bakanlık müfettişi bize zarar vermez, fayda sağlar. Müfettişlerin görevlendirilmesini destekliyorum çünkü ben üretici olarak zarar ediyorum, yumurtayı anca maliyetine verebiliyorum. Fahiş fiyata satma durumum yok. Bunu müfettişler açığa çıkarır. Sektör zarar ederken, ‘kar ediyor’ algısı yapmak haksızlıktır.”

10 Yumurta 25 Liraya Satılıyor

Başkan Afyon, tüketicileri yanıltacak şekilde ‘gezen tavuk yumurtası’ adı altında sahte fiyat artışları yapıldığını ifade etti ve “Gerçek olmadığı halde ‘gezen tavuk, organik yumurta’ adı altındaki satışlar, ambalajı süslü yumurtalar var. Kar marjı yüksek marketler var. Ben de görüyorum, 10’lu yumurta 22 lira, 25 lira. 10 yumurtanın 22 lira, 25 liraya satılması fahiştir. Organik sertifikası doğruysa ‘peki’ derim. Çünkü alıcının rızası vardır, saygı duyarız ama benim 1 liraya satamadığım yumurtayı pahalı göstermek sektörüme yapılan haksızlıktır. Vatandaşımız aslında ucuz aldığı yumurtayı bile ‘yumurta pahalı’ iddiasına takılarak pahalı görüyor.” dedi.

Fiyatı Alıcı Belirliyor

Afyon, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı KDV indirimi açıklamasından 2 gün önce alım fiyatını artırdığını belirterek, “15 gündür artış talebine kayıtsız kalan marketler, KDV’nin indirileceği açıklamasından 2 gün önce, alış fiyatını yükselttiğini açıklayıp, cuma günü raflarına zamlı fiyatı yansıtmışlardır, yani o günkü artışı marketler yaptı. Marketler 13-14 tedarikçiden alım yaptığı için, bu durumun genel üretici ile alakası yoktur. Bu zamma konu edilen büyük marketlerin uyguladığı, marketlerle tedarikçiler arasında uygulanan market alım fiyatının yükselmesidir. Bize göre bu bir tesadüf ancak marketlerin bilerek veya bilmeyerek yapıp yapmadığı konusunda bir şey diyemeyiz. Bu konunun 1500 yumurta üreticisiyle alakası yok. Üreticinin satış fiyatını yükseltme lüksü yok. Çünkü yumurta fiyatını alıcı tarafı belirler.” değerlendirmesinde bulundu.