Ekonomi

Yumurtaya yaklaşık yüzde 300 zam!

En temel besin maddelerinden olan yumurta, bugünlerde el yakan fiyatları ile gündeme geliyor. Geçtiğimiz 2 ay içerisinde yumurtaya yaklaşık yüzde 300 oranında zam yapıldı. 2020 Kasım ayında 30’lu kolisi 14 liraya satılan yumurta bugünlerde 35-40 lira arasında satılıyor. Yumurta fiyatlarında ki bu anormal artışları değerlendiren Samsun Kasaplar Odası Tavuktan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Pamuk, gelen zamların döviz kurlarından kaynaklandığını belirtti.

YUMURTA FİYATLARI

Pamuk, “Tavuk ve yumurtadaki artışın sebebini dolar olarak söylüyorlar. Tavuk dolar yiyor diyebiliriz. Tavuk kilo bazında en az 2-3 lira zamlandı. Tavuğun kilosuna bu zam gelirken asıl zam yumurtaya geldi. Yumurta satışını da kaldırdık. Yumurta satmazsak fiyat düşer diye düşünüyoruz. Birçok esnaf da böyle yapıyor. 15-20 liraya alınmayan yumurtanın kolisi bu günlerde 35-40 liradan satılıyor’’ dedi.

YUMURTANIN KOLİSİ 50 LİRAYA ÇIKACAK

Yumurtaya gelen zamların devam edeceğini belirten Mustafa Pamuk, yumurta fiyatlarında ki artışların önü alınmazsa, ileriki günlerde bir koli yumurtanın 50 liraya çıkacağını iddia etti. Konu ile ilgili yaptığı açıklamalarda ‘’ Yumurta korkunç bir şekilde artmaya devam ediyor. Eğer ki önlem alınmazsa bir koli yumurtayı 50 TL’ye yiyebiliriz. Pandeminin ardından zamlar coşmaya başladı. Buna bir ‘fırsatçılık’ mı denir bilinmiyor. Bu kadar zam gelmemesi lazım. Bunun kesinlikle denetlenmesi lazım” ifadelerini kullandı.