Yüzde 25 kira zammı sınırına uymayan ev sahipleri yandı; bu kez devreye TOKİ girecek! Kiralar, her an düşebilir…

Temmuz ayında gerçekleştirilen düzenleme ile kira zamlarına bir sınırlama getirilmiş ve konut tipi meskenlerde en fazla yüzde 25 zam yapılmasına Bakanlar Kurulu’nca karar verilmişti. Ancak bazı ev sahiplerinin bu kuralı ihlal etmesi konunun yeniden gündeme alınmasına neden oldu. Ak Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu’nun (MKYK) konuya ilişkin bu kez oynadığı koz ise, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından üretilen sosyal konutlar oldu.

YÜZDE 25 SINIRI UYGULAMAYA KONULMUŞTU

Geçtiğimiz aylarda dikkat çeken bir şekilde gerçekleşmeye başlayan kira artışlarına sınırlama koyan Bakanlar Kurulu, kurduğu komisyonun değerlendirmelerinin ardından, 1 Temmuz 2023 tarihine kadar kiraya en fazla yüzde 25 zam sınırı getirmişti. Ancak, ev sahiplerinin özellikle öğrencilerin ev aramaya başlayacağı dönemin yaklaşmasıyla birlikte ev kiralarında fazla artış yapabilmek adına ek sözleşmeler ile kiracıların karşısına çıkmaya başladığı öğrenildi. Bu konuda çok sık şikayet aldıkları öğrenilen Ak Parti Merkez MYK üyeleri, konuya ilişkin yeni formüller için harekete geçti.

YÜZDE 25 SINIRI YETERLİ GELMEDİ; MKYK DEVREYE GİRDİ

Olağan toplantısında yüzde 25 sınırının getirilmesine rağmen ev sahiplerinin bu sınırı ihlal etmesini gündeme alan Ak Parti MKYK gündeminde bir kez daha fahiş kiralar vardı. İki formülü masaya yatıran MKYK, ilk olarak büyükşehirlerin içinde ya da kentin hemen dışındaki atıl durumda olan kamu arazilerinin TOKİ’ye devredilmesi ve bu arazilerin uygun fiyat ve ödemeler ile sosyal konut haline dönüştürülmesini tartıştı. İkinci formül ise, TOKİ’nin sosyal konutları kiralık olarak üretmesi oldu.

TOKİ, KİRALIK SOSYAL KONUT ÜRETİMİNE BAŞLAYABİLİR

Geçtiğimiz gün toplanan Ak Parti MKYK değerlendirdiği ikinci konut sosyal konutların kiralık olarak kullanılmaya başlanması oldu. Artan kira fiyatlarını ele alan MYKYK, konutların Avrupa ve gelişmiş bazı ülkelerde de hizmete sunulduğu gibi TOKİ tarafından satılık yerine kiralık konutların da üretilmesini değerlendirdiği öğrenildi. Öte yandan artan kiralara karşı alınacak yeni önlemler, önümüzdeki günlerde netleşecek.

Exit mobile version