Gündem

Z Kuşağı olası bir seçimde kime oy verecek? Anket sonuçlarında CHP birinci sırada

Türkiye’de en yoğun gündem maddeleri arasında ekonomik gelişmeler yer alırken, öte yandan yaklaşan 2023 seçimlerine ilişkin gelişmeler ve partilerin seçim hazırlıkları da gündeme gelmeye devam ediyor. 2023 seçimlerinin en etkili gruplarından biri olacak olan ve “Z Kuşağı” diye adlandırılan gençlerin, seçimlerde tercihlerini hangi partiden yana kullanacaklarına ilişkin bir anket çalışması yürütüldü. ORC Araştırma, Z Kuşağı olarak 17-25 yaş aralığındaki 2 bin 650 genç ile 51 ilde anket çalışması düzenledi. Ankete dahil olan gençlerin %25,6’sı seçimlerde tercihini CHP’den yana kullanacağını ifade ederken, tercihini AKP’den yana kullanacaklarını belirten gençlerin oranı ise %12,5’te kaldı.

Z Kuşağının İlk Tercihi CHP

ORC Araştırma tarafından yapılan anket çalışmasında, Türkiye’deki genç kesimin siyasi tercihlerine ışık tutuldu. 16 – 22 Mart tarihleri arasında 51 genelinde yapılan ankette, 17 – 25 yaş grubundaki 2 bin 650 gence, gelecek seçimlerde kimi tercih edecekleri soruldu. “Z Kuşağı” olarak isimlendirilen seçmen kitlesinin oy dağılımı dikkat çekti. Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre Z Kuşağı’nın %25,6’sı olası bir seçimde tercihini CHP’den yana kullanacağını belirtti. Öte yandan anket katılımcılarının %18,4’ü tercihini İYİ Parti’den yana kullanacağını, %12,5’i ise tercihini AKP’den yana kullanacağını belirtti. Öte yandan anket katılımcılarının %7,6’sı ise tercihini HDP’den yana kullanacağını ifade etti.

Tüm Yaş Grubundan Seçmenler Ne Diyor?

Söz konusu anket çalışmasının sonuçlarına göre MHP’yi tercih edeceğini belirten katılımcıların oranı %3,5 olarak kaydedildi. Öte yandan tercihini “Diğer” olarak belirtenlerin oranı %4,8 olarak, “Kararsızım” diyenlerin oranı %14,7 olarak ve “Oy Kullanmayacağım” diyenlerin oranı da %12,9 olarak kaydedildi.

ORC Araştırma tarafından 6 – 13 Mart tarihleri arasında yürütülen ve tüm yaş gruplarını kapsayan aynı ankette AKP’yi tercih edeceğini belirtenler %28,1 oranda, CHP’yi tercih edeceğini belirtenler %23,8 oranda ve İYİ Parti’yi tercih edeceğini belirtenler %16,8 oranda kaydedilmişti.