Zam geliyor: 5 bin 97 lira maaş yatarken, rakam 1 Ocak’tan itibaren değişecek!

1 Ocak 2024 tarihinden itibaren ödemeler değişiyor. Asgari ücrete gelen zammın ardından memur maaş zammıyla birlikte birçok devlet desteğine de zam gelecek. Bunlardan biri evde bakım maaşları olacak. Şuan 5 bin 97 lira olan evde bakım maaşları zamlanacak.

Devlet tarafından evinde yaşlı, engelli ve bakıma muhtaç kişilere bakanlara her ay belirli tarihte maaş yatıyor. Ödemeler ayın 15’i ile 31’i arasında gerçekleşiyor. Buna göre, evde bakım maaşı alan vatandaşlar da maaşlarına yeni yılda gelecek olan zammı araştırmaya başladı. Evde bakım aylıkları memur maaş katsayısına göre artıyor.

1 Ocak 2024 itibaren yeni asgari ücret 17.002 TL olarak açıklanırken zam oranı % 49 olarak açıklandı. Engel oranı yüzde 40-69 arasında olanların maaşı 3912 lira, yüzde 70 ve üzeri olanların maaşı 5685 lira, 18 yaş altı engelli aylığı ise 3790 lira oldu.

EVDE BAKIM MAAŞINI KİMLER ALABİLİR?

Engelli bireylerin evde bakım desteği alabilmesi için üç şart gereklidir.

Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirleri toplamı esas alınmak suretiyle kendilerine ait veya bakmakla yükümlü olduğu birey sayısına göre kendisine düşen ortalama aylık gelir tutarının, bir aylık net asgari ücret tutarının 2/3’ünden daha az olduğu gelir testi raporu ile tespit edilmesi,

Engelli bireyin heyet raporu veren hastanelerden alacağı engelli sağlık kurul raporunun ağır engelli kısmında mutlaka “Evet” yazan bir ibare bulunması,

Engelli bireyin başkasının yardımı olmadan hayatını devam ettiremeyecek şekilde bakıma muhtaç olması gerekli olduğunun bakım heyeti raporu ile tespit edilmesi, gereklidir.

Evde bakım desteği alabilmek için engelli bireyin ikametgâhının bulunduğu yerdeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne veya varsa Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüklerine başvurulması gerekmektedir. Müdürlüklerinin bulunmadığı yerlerde ise Kaymakamlıklara başvuru yapılabilir.

Exit mobile version