Zamlı Emekli Maaşları İçin Tarih Geldi; Tahsis Numarasına Göre Verilecek! Tahsis Numarası Nasıl Öğrenilir? İşte Tahsis Numarasına Göre Maaş Ödeme Günleri…
Türkiye’de vatandaşlara kişiye özel bir T.C. kimlik numarası verildiği gibi; Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) da emekli olan vatandaşlara, her birine özel olarak bir tahsis numarası tanımlıyor. Kişilerin tüm emekli bilgilerini bu numara hanesi altında toplayan SGK, rakamlar ile her bir emekliyi birbirinden ayırabiliyor. Tahsis numarasının önemiyse, emekli maaşını alma gününün bu numaranın son hanesine göre gerçekleşiyor olmasından kaynaklanıyor. İşlemlerin daha hızlı yapılabilmesi adına verilen bu tahsis numarasını bilmeyen vatandaşlar ise, sonradan bunu belirli yöntemler ile öğrenebiliyor.
Tahsis Numarası E-Devlet Kapısı Üzerinden Öğrenilebiliyor
Pek çok kamu kurum ve kuruluşunun hizmetlerini çevrimiçi bir şekilde vermesi sayesinde hayatı epeyce kolaylaştıran e-Devlet Kapısı, tahsis numarası sorgulama işlemine de müsaade ediyor. Tahsis numarasını kaybeden vatandaşlar e-Devlet Kapısı’na T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle giriş yaptıktan sonra, SGK’nın hizmetleri altında yer alan evrak takibi ya da evrak sorgulatması adındaki işlemlerden tahsis numarasını öğrenebiliyor. Tahsis numarasının son hanesiyse emeklinin maaş alacağı günü belirliyor.
SSK’lılar ve Bağ-Kurlular Ayrı Günlerde Maaş Alıyor
Bankalarda yığılma olmaması için Türkiye’de eski SSK’lılar, yeni 4A’lılar; eski Bağ-Kurlular, yeni 4B’liler; eski Emekli Sandığı mensupları, yeni 4C’liler ayrı ayrı günlerde maaş alıyor. Emekli Sandığı’ndan emekli olan memurlar, ayın 15’inde maaş alırken; SSK ve Bağ-Kur’dan emekli olan vatandaşlar sigorta tahsis numarasının son hanesine göre belirlenen tarihlerde maaş alıyor. Buna göre, tahsis numarasının sonu 9 olanlar SSK’lılar her ayın 17’sinde; 7 olanlar her ayın 18’inde; sonu 5 olanlar her ayın 19’unda; sonu 3 olanlar her ayın 20’sinde; sonu 1 olanlar her ayın 21’inde maaş alırken, bu tarihten itibaren tahsis numarasının son rakamı çift olanlar maaş almaya başlıyor. Buna göre, son rakamı 8 olanlar her ayın 22’sinde maaş alırken, 6 olanlar her ayın 23’ünde; 4 olanlar her ayın 24’ünde; 2 olanlar her ayın 25’inde; 0 olanlar ise her ayın 26’sında maaş ödemelerini hesaplarından çekebiliyor. Bağ-Kurlular ise, SGK’lıların maaş yatma süresinin bitimine doğru maaş almaya başlıyor. Yani, tahsis numarasının son rakamı 5, 7 veya 9 olan emekliler her ayın 25’inde; 1 veya 3 olan emekliler her ayın 26’sında; 4, 6 veya 8 olan emekliler he ayın 27’sinde; 0 veya 2 olanlar ise, her ayın 28’inde maaşlarını çekebiliyor.