Gündem

Zelenskiy, Putin ile Görüşmek İstediğini Söyledi!

Rus Ordusu’nun Ukrayna topraklarını işgalinin 60. gününde, Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky kritik açıklamalarda bulundu. Yaptığı açıklamalarda Putin ile görüşmek istediğini, Rusya’nın amaçlarını ve Türkiye’de yapılan müzakereler gibi birçok konuya değindi.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarının hız kesmeden ettiği bugünlerde, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de metro istasyonunda basın mensuplarının katıldığı bir toplantı yaptı. Savaşta iki aylık bir süreç geride bırakılırken Zelenskiy önemli açıklamalarda bulundu. Avrupa Birliği’nin yaptığı silah yardımları konusunda, Rusya’nın ne düşündüğünü hiç umursamadığını söyleyen Başkan Zelenskiy, zamanında Rusların da birçok silah yardımı yaptığını söyledi. Başkan, Mariupol şehrinin önemine vurgu yaparken, buradaki insanların öldürülmesi durumunda bu bölgelerde gerçekleşek referandum sonuçlarını tanımayacaklarını ve tüm anlaşmalardan çekileceklerini sözlerine ekledi.

Rusların Saygısı Yok!

Ruslara karşı verdiği cesur mücadeleye ilişkin de açıklamalarda bulunan Başkan Zelenskiy, Rusların kendilerine saygı duymadıklarını, bağımsız bir ülke olarak görmediklerini ve kültürlerine karşı bir hoşgörü barındırmadıklarını söyledi. Ukrayna halkının özgürlüğünü ve yaşama hakkını sonuna kadar savunacağını söylerken, çok fazla silaha sahip olduklarını ve Rus işgali altındaki her karış topraklarını geri alacaklarını ifade etti. Bunun onlarca yıl sonra gerçekleşmeyeceğini söylerken, savaşı kazandıktan sonra Avrupa’nın en güçlü ve en tecrübeli ordularından biri haline geleceklerini ekledi.

Ukrayna Son Durak Değil, Sırada Moldova Var

Zelenskiy yaptığı açıklamalarda Ruslarının tutumunun Türkiye’deki görüşmelerden sonra bir nebze de olsa pozitif olduğunu ancak bunun da Rus halkının eleştirisiyle sonuçlandığını söyledi. Tüm Ukrayna’nın güvenliğinin birinci önceliği olduğunu söyleyen Başkan Zelenskiy, Putin ile görüşmek istemediğini ancak problemlerin diplomatik yollarla çözülmesi gerekirse buna mecbur kalacağını açıkladı. Putin’in yargılanmasını çok istediğini ancak uluslararası yargılamalarda süreçlerin oldukça uzun olabildiğini söyleyen Başkan, herkesin hatta çocukların bile bunu bekleyeceğini ifade etti.

Nükleer ve Kimyasal Silah Kullanımı Hakkında Açıklamalar

Rus işgalinin sadece Ukrayna ile bitmeyeceğini söyleyen Zelenskiy, Moldova’ya kadar gideceklerini söyledi. Rusların ellerinde çok sayıda zırhlı araç ve tank olduğunu söylerken Odessa’nın sonunun da Mariupol gibi olmasına ihtimal veriyor. Rus ordusunun duraklamadan devam edeceğini söylerken, Rusların nükleer veya kimyasal silah kullanması için tüm dünya ile iletişimi kesmesi gerektiğini, aksi takdirde buna ihtimal vermediğini ifade etti.