Gündem

Zelenskiy tüm dünyaya seslendi: Acil yardıma ihtiyacımız var

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy dünyaya çağrıda bulunarak acil yardıma ihtiyaçları olduğunu duyurdu. Zelenskiy ayrıca yaptığı açıklamasında “Rusya ile tamamıyla diplomatik ilişkilerin kesilmesini değerlendiriyoruz. Savaş olmayacağına ve gerilimin genele yayılmayacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Zelenskiy Dünyaya Seslendi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Barış Gücü Operasyonları talimatını vermesinden sonra tırmanan jeopolitik kriz sonrası Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de ulusa sesleniş konuşması gerçekleştirdi. Zelenskiy yaptığı konuşmada “Acil yardıma ihtiyacımız var. Büyük bir trajedi ile karşı karşıyayız. Artık ne yapmalıyız, sadece bakmalı mısınız yoksa bize yardım mı etmelisiniz? NATO’da olup olmamamız fark etmez. Bize yardımcı olmalısınız. Bugün sadece Ukrayna değil, tüm Avrupa bir tehditle karşı karşıya. Bizim askerlerimiz yarın sizi de koruyacak.” ifadelerine yer verdi.

“Bizim Sınırımızdaki Tehdit, Tüm Dünya İçin Tehdittir”

Zelenskiy yaptığı açıklamada “Bizim sınırımızdaki tehdit tüm dünya için bir tehdittir.” dedi ve Rusya’nın, Ukrayna’da tam kapsamlı bir işgali durumunda sıkıyönetim uygulanacağını belirtti. Rusya ile diplomatik ilişkilerin tamamıyla kesilmesini değerlendirdiklerini dile getiren Zelenskiy “Yarın Moldova, Litvanya, tüm Avrupa tehdit altında olabilir. Ukrayna sadece barış istiyor ancak her ihtimale hazırlanıyoruz. Rusya’nın Luhansk ve Donetsk’i tanıması Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’ya saldırısı için daha fazla temel oluşturuyor. Yaptırımlar Kuzey Akım 2 hattının tamamen kapatılmasını içermeli” dedi.

Putin’in Kararı “Zafer Havasında” Anlatıldı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in dün akşam yaptığı ulusa sesleniş konuşmasından sonra Zelenskiy “Korkmuyoruz” açıklamasında bulunmuştu ve Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi de acil olarak toplanmıştı. Putin’in konuşmaları dünya basınında manşetlere taşınırken, Rusya’da hükümetin sözcüsü olarak bilinen İzvestiya Gazetesi “Tanıma güçtür: Donbass’ın bağımsızlığı için Moskova’nın verdiği destekte ne değişecek?” başlıklı haberinde, Putin’in aldığı kararın, bölgeyi ve dünyayı nasıl değiştireceği konusu “zafer havasında” anlatıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Sağduyu Çağrısı Yapmıştı

Rusya ile Ukrayna arasında tırmanan krizle ilgili Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden sonra Senegal’e giderken uçakta gazetecilere yaptığı açıklamalarda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuya ilişkin olarak “Biz Rusya’nın bu kararını kabul edilemez olarak görüyoruz. Taraflara sağduyu ve uluslararası hukuka riayet çağrımızı yineliyoruz” açıklamasında bulunmuştu.