Zelenskiy’den geri adım sinyalleri geldi: Kırım ve Donbas’ın bağımsızlıkları için tartışabiliriz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 22 Şubat günü ulusa sesleniş konuşmasında tüm dünyaya seslendi ve Ukrayna sınırları içerisinde bulunan, ülkenin doğusundaki Donbas bölgesinin ayrılıkçı Rusların kontrolünde olduğunu iddia ettiği Donetsk ve Luhansk bölgelerinin Rusya tarafından tanındıklarını açıkladı. Putin’in sözde halk cumhuriyetlerini tanımasının ardından Rus orduları 24 Şubat günü Ukrayna topraklarında işgal harekatına başladı ve Rus askerleri başkent Kiev’e dört bir yandan ilerledi. Bölgede sıcak çatışmalar devam ederken, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Donbas ve Kırım cumhuriyetlerinin tanınma ihtimaline yönelik bir soruya “Bunu tartışabiliriz” yanıtını verdi.

Ukrayna Lideri Zelenskiy: Uzlaşma Sağlayabiliriz

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı işgal harekatının çıkış noktası, Ukrayna’nın doğusunda yer alan Donbas bölgesi oldu. Ancak hatırlanacağı üzere Rusya, 2014 yılında, Ukrayna sınırları içerisinde yer alan Kırım’ı ilhak etmişti. Şubat 2022’de Donbas bölgesi üzerinden Ukrayna’ya karşı savaş ilan eden Rusya, başkent Kiev’i kuşatmak adına birliklerini ilerletti ve Rus birlikleri ülkenin dört bir yanına saldırdı. Saldırılar devam ederken, Ukrayna lideri Zelenskiy AFP’ye yaptığı konuşmasında, Rusya’nın devam eden askeri operasyonları ve müzakere süreçlerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Sputnik’in haberine göre Zelenskiy, Kırım ile Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerinin tanınması olasılığına olumlu yanıt verdi ve “Bunu tartışabilir ve oradaki insanların nasıl yaşayacakları konusunda bir uzlaşma sağlayabiliriz” dedi.

Kremlin, Operasyonun Ne Zaman Sonlanabileceğini Açıklamıştı

Kremlin Sözcüsü Dimirty Peskov daha önce dile getirdiği açıklamalarında, harekatın ne zaman sonlanabileceğine ilişkin “Ukrayna’nın bir blokta yer almayacağın ilişkin anayasal düzenlemeler yapmalılar. Kırım’ı Rusya toprağı olarak tanımları ve Donetsk ile Luhansk’ı bağımsız devletler olarak tanımları gerektiği konularında konuştuk. Hepsi bu kadar. Eğer bu şartlar yerine getirilirse operasyona anında son verilecek” sözlerini dile getirmişti.

Exit mobile version