Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın zeytinyağındaki fiyat artışlarına yönelik küçük artışlar olduğu yönündeki açıklamalarına rağmen, zeytinyağında yıllık artış oranı enflasyonu aşıp 11 ayda yüzde 180’e ulaştı.
Rekoltenin düşüşü ve üretici maliyetlerindeki yüksek artışlar nedeniyle fiyatların yükselmeye devam edeceği ve 600 TL’yi bulacağı belirtiliyor. Üreticiler, fiyat istikrarı için “alım fiyatı” ve “AB standardında destek” talep ediyor.
Fiyatı en çok artan ürün zeytin
Türkiye İstatistik Kurumu’nun Tarım Üretici Fiyat Endeksi’ne göre, ekim ayında fiyatı en çok artan ürün yüzde 35.35 ile zeytin oldu. Yılbaşında 1 litrelik sızma zeytinyağı 114 liradan satılırken, bugün yüzde 178 zamla 320 lira seviyelerinde. Hasat dönemi kapanan zeytinyağında bu yılın alım fiyatı ise üretici birliği Tariş tarafından 74 liradan 295 liraya yükseldi. Verilere göre, 2022’de 422 bin ton zeytinyağı üretildi ve bu yılın rekoltesinin yüzde 40-70 aralığında düşerek 80 bin tona gerilemesi bekleniyor.
“Maliyetler düşmeden fiyat düşmez”
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Kurucu Başkanı Mustafa Tan, fiyat artışları konusunda üreticinin suçlanmasına tepki göstererek, “Maliyetlerin yüksekliği ve dünyadaki zeytinyağı fiyatları iç pazar fiyatlarını artırıyor. Kimse fırsatçılık yapmıyor” diyor. Tan, maliyetlerin düşmeden fiyatın da düşmeyeceğini ve üreticilere destek sağlanması gerektiğini ifade ediyor.
“Çiftçi desteklenmeli”
Çanakkale Zeytinyağı ve Zeytin Üreticileri Derneği Başkanı Cem Murat Erdilek, devletin buğday ve çayda olduğu gibi zeytinyağında da alım fiyatı açıklaması gerektiğini belirterek, “Tariş sadece kendi üyelerinin malını alıyor. En kaliteli yağı 295 liradan alıyor. O da mevsim dolayısıyla çıkmadı zaten” diyor. Erdilek, zeytinyağının ulaşılamayacak fiyatlara geldiğini söyleyerek, çiftçinin artan maliyetlere karşı desteklenmesi gerektiğini vurguluyor.