Aydın Haberleri

Zeytinyağının adresinden yüksek fiyatlar geldi! Aydın’da zeytinyağı fiyatları yükselişe geçti

Zeytinyağı fiyatlarındaki artış, vatandaşları zorluyor. Kültürün bir parçasında yer alan zeytinyağı yemeklerin ve salataların vazgeçilmezi ancak fiyatları eskisi kadar tüketime yol açmıyor. Efeler Ziraat Odası Başkanı’ndan konuya ilişkin açıklamalar geldi.

Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, zeytinyağı fiyatlarında yaşanılan artışların nedenini açıkladı. Fiyat artışlarının geçerli sebepleri olsa da bu durumu fırsatçılığa çevirenleri de uyardı.

Zeytinyağı Fiyat Artışındaki Nedenler Açıklandı

Gıda ürünleri için yapılan zamlar dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştı ancak zeytinyağı zirvelerde yer alıyordu. Son zamanlarda zeytinyağı fiyatlarında yaşanan artışlar vatandaşlardan tepki görmeye başladı. Aydın Hedef Gazetesi muhabiri olan Şevval Ateş’in haberinde yer alan bazı bilgiler fiyatların nedenini açıklığa kavuşturdu. Ham zeytinyağı 250 TL, rafine zeytinyağı ise 350 TL seviyelerinde satışa çıkartılıyor. Başkan Mehmet Kendirlioğlu, fiyatlardaki artışları Aydın Hedef Gazetesi’ne açıkladı.

Dünya genelinde zeytinyağı denildiği zaman önemli olan ülkeler arasında yer alıyoruz. İspanya, Yunanistan, Türkiye ve İtalya başta gelen ülkelerden. İspanya en çok zeytinyağı üretilen ülke ancak son 2 yıldır kuraklık ile başa çıkmaya çalışıyorlar. Yaşanılan olumsuzluklar rekoltede düşüşlere neden oluyor. Fiyatlarda yaşanılan artışlara neden olan birçok sebep var. Geçerli sebepler bulunsa da durumu fırsata çeviren üretici ve satıcılar olduğu da dile getirildi.

Arz ve Talep Dengesizlikleri Yaşanıyor

Mehmet Kendirlioğlu açıklamalarına kuraklığın arz ve talep dengesizliklerine yol açtığına da değindi. Geride bıraktığımız yıl zeytin açısından oldukça verimli geçti, bu nedenle Türkiye diğer ülkelerin aksine iyi bir rekolte elde edebildi. Zeytin verimi olmuş olsa da fiyatlar olması gerekenin altında kaldı. 100 liranın altında satışlar yapıldı. Zeytin ve zeytinyağı oldukça meşakkatli bir tarım kolu olduğu için karşılığının da yüksek olması normal.

Düşük fiyatlardan satışların yapılması da üreticiyi geçtiğimiz yıl oldukça üzdü. Güncel olarak zeytinyağının ortalama fiyatı 250 TL. Zeytinyağının bazı aşamalardan geçirilerek elde edilmiş hali rafine olarak satılıyor. Bu nedenle fiyatlar arasında fark oluyor, rafine zeytinyağı ise 300 ile 350 TL aralığında satılıyor.